Jana Lungu, studentă la Facultatea Drept, printre ”stelele limbii chineze”, care va studia la o universitate din Țara Marelui Zid

Jana Lungu, studență în anul III, la Facultatea Drept, deținătoarea locului I în cadrul preselecției naționale a Competiției Podișorul Chinezesc, a reprezentat R. Moldova la semifinala mondială a acesteia, la ediția a 16-a, din orașul Changsha, provincia Hunan. Grație prestației sale, apreciată de organizatori, alături de 142 de concurenți din 112 state ale lumii, studenta ULIM va beneficia de o bursă decentă, timp de un semestru, la o universitate din China, fapt ce-o va ajuta, pe viitor, să se angajeze în instituții ale acestei țări. Jana a fost în Țara Marelui Zid, alături de Alexandru Mogîldea, câștigătorul locului II, la concursul de la ULIM, care a format echipa de susținere a colegei.

Tineri performanți beneficiază de sprijinul Republicii Populare Chineze

”M-am bucurat de succes la concursul de talente, unde am interpretat un cântec chinezesc renumit, cu elemente ale unei opere scrise, conform legendei 待我长și发及腰 (Așteaptă, până părul meu va cădea până la piept). Toți au fost  surprinși de timbrul vocii mele, care a luat cu ușurință notele cele mai înalte. Astfel, am cucerit juriul, din care făcea parte o solistă de operă, care mi-a dat cea mai bună notă. Am concurat, de asemenea, la un concurs de întrebări, în timpul vizitei la Institutul CONFUCIUS din Beijing. Am primit mai multe certificate și premii constând din materiale, ce îmi vor fi de mare folos în studiul limbii chineze”, povestește Jana Lungu.

O competiție mondială pentru un viitor profesional cu venituri mai al tinerilor 

Pe parcursul celor două săptămâni a Competiției Podișorul Chinezesc, studenta ULIM s-a împrietenit cu semeni din multe țări. ”Programul a fost interesant, cu excursii prin Beijing, timp de trei zile, apoi am parcurs următoarea etapă a concursului, în Changsha, unde am avut, de asemenea, surprize din partea organizatorilor - cele mai scumpe restaurante, cele mai bune hoteluri și, desigur, cea mai bună echipă organizatorică. Cei mai puternici au fost participanții din Asia, cu rezultate excelente, ajunși în etapa finală”, menționează tânăra. 

Revenită acasă, Jana Lungu este stimulată să avanseze în studiul chinezei. ”Această limbă nu este dificilă pentru cei care își doresc o nouă provocare universitară. Pe viitor, mi-aș dori să urmez studii în China și să mă pot integra în mediul profesional al acestei țări, extins în multe țări, inclusiv în România și R. Moldova. Limbile străine, în general, deschid multe uși, iar chineza este  neobișnuită și misterioasă, plină de viață, are o istorie  bogată, de aceea, este și foarte atractivă”. 

Mai multe detalii privind cei mai tari concurenți, declarați ”stelele limbii chineze” la faimoasa competițe mondială, aflați pe acest siteul HANBAN: 16th “Chinese Bridge” Chinese Proficiency Competition for Foreign College Students Concludes —Zhao Zhixing, Sudanese Contestant Wins Annual Championship.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


08.11.2017