Experiențe academice, marca Erasmus+
O studentă ULIM a fost bursieră, timp de un semestru, la Universitatea Turiba din Letonia

Pentru Ana Ceban, studentă în anul III, la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, al doilea semestru din anul trecut de studii a fost marcat de o experiență academică importantă pentru viitorul său profesional. La competiția celor mai buni studenți ULIM, a câștigat o bursă Erasmus+, pentru a studia la Universitatea Turiba din Riga, Letonia. A ajuns într-un oraș vechi, rupt din poveste, care găzduiește mii de studenți din toate colțurile lumii. Ana Ceban recomandă tuturor colegilor de la ULIM să depună eforturi mari, pentru a-și îmbunătăți rezultatele academice și să beneficieze de oportunitățile Programului UE Erasmus+ în domeniile educației, formării, tineretului și sportului.

”Spre uimirea mea, nu am avut parte de niciun examen teoretic”

”Gazda mea, timp de un semestru, a fost Universitatea Turiba, instituție ce pune accent pe diversitate, având circa 75% de studenți internaționali. Face parte dintr-un sistem educațional accesibil din punct de vedere didactic, dar și funcțional. Toate cursurile sunt sub formă de prezentări power point, stocate într-un sistem electronic special creat, unde fiecare student își are profilul său.

Astfel, utilizatorii au acces la orarul cursurilor, examenelor și, totodata, notele sunt postate corespunzător, pentru fiecare student aparte. Spre uimirea mea, nu am avut parte de niciun examen teoretic. Toate probele se bazau pe proiecte, anunțate din timp și coordonate prin poșta electronică”, povestește studenta ULIM.

Optând pentru specializarea Relații Publice, Ana Ceban a avut ocazia să frecventeze un curs dedicat în totalitate inovațiilor, instrumentelor și lagunelor erei digitale și a rețelelor de socializare. ”Cred că au fost cele mai importante și utile prelegeri, la modul practic, indiferent de direcția profesională aleasă”, menționează tânăra.

”Profesorii ULIM m-au cucerit prin dedicația și căldura lor”

”A fost o detașare absolută de sistemul nostru educațional, care deși nu e modernizat, e cu mult mai eficient și multilateral. Numeroși tineri din R. Moldova nu activează în baza specialităților alese. Totuși, studiile superioare din R. Moldova oferă cunoștințe suficiente pentru a activa în mai multe domenii. În Letonia, nu mă părăsea sentimentul că lectorii își susțin cursurile din obligație și lipsea, în totalitate, conexiunea cu studenții.

Profesorii ULIM m-au cucerit prin dedicația și căldura lor, sunt cu mult mai implicați în evoluția carierei academice și profesionale a fiecărui student. Citându-l pe Noica, cu referire la diferența dintre lectorii universitari letoni și cei de la noi, ”De învățat poți să înveți multe și de la toți. Dar profesor este doar cel care te învață să înveți”, mărturisește Ana Ceban.

Prietenii fără frontiere

Căminul Universității Turiba era dotat cu sală de studii, una de lectură și, nu în ultimul rând, cu o încăpere pentru cei dornici să vizioneze programele TV. "Noii mei colegi provineau din Peru, Turcia, Italia, Uzbekistan, Georgia, India, Belarus, Portugalia, țară pe care am îndrăgit-o nespus de mult și urmează să o vizitez în scurt timp. Datorită prietenilor mei portughezi din căminul turibian, care-mi vor fi gazdă, am și învățat limba portugheză. Iar spaniola, studiată la cursuri cu un lector din sudul Spaniei, am reușit s-o vorbesc, cu peruvianii.

Mereu îmi voi aminti cu drag de mobilitatea academică din Letonia și de toți acei prieteni care s-au reîntors în lumea lor. Din acel moment, viața mea s-a ”îmbogățit” consdirabil”, susține Ana Ceban. 

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


22.11.2017