Daniela Ceri, coordonatoare a Organizației For God’s Children International:
”Cursurile gratuite de coreeană, la ULIM, sunt ca o briză de aer proaspăt”

După ce a frecventat cursuri serale la coreeană, în perioada septembrie 2011- mai 2013, la ULIM, cu progrese semnificative în studiul acestei limbi asiatice, Daniela Ceri a beneficiat de o bursă pentru un program de master în dezvoltare internațională, la Yeungnam University. Tânăra absolvise studiile superioare în România și revenise în R. Moldova doar pentru a se angaja și nu pentru a-și continua parcursul educațional. La ULIM, Daniela Ceri a început să fie pasionată pentru coreeană, ce i-a adus noi perspective profesionale.

În prezent, este coordonatoare națională în cadrul Organizației FGCI (For God’s Children International), care desfașoară o serie de proiecte sociale în Moldova și, totodată, activează la SERA in Moldova (Scottish Emergency Rescue Association).

”Poți încerca să te afirmi în mai multe domenii, pe parcursul vieții”

”Cand mi-am început activitatea profesională în Chișinău, sora mea era studentă la ULIM. Ea m-a invitat să vin la ULIM, pentru a încerca să învăț limba coreeană gratuit, știind că ador țările asiatice. Timp de aproape doi ani, am frecventat aceste cursuri de seară, care mi-au placut enorm. Erau ca o briză de aer proaspăt și un loc de relaxare în programul meu suprasolicitant. La acel moment, lucram asistentă socială principală și coordonatoare a unui program pentru absolvenții școlilor internat, în organizația CERI (Children Emergency Relief International).

Credeam, că studiile mele se vor finaliza, odată cu susținerea tezei de master în România, însă cursurile gratuite de coreeană, oferite de ULIM, mi-au stârnit setea de a studia mai mult. Mi-am dat seama, că aș putea învăța chiar și atunci, când lucrez și cariera nu ți-o alegi doar o dată în viață, ci poți încerca să te afirmi în mai multe domenii, pe parcursul vietii”, povestește Daniela Ceri.

Cei mai buni studenți beneficiază de burse în Coreea de Sud

La cursurile de la ULIM, a crescut și pasiunea pentru călătorii și cultură,  până într-o zi, când profesorul Han Ho Jin i-a propus să cerceteze un program de master în Coreea. Era exact ce căuta. Statul Coreean oferea programe de master în dezvoltare internațională și politici publice, timp de un an și jumătate, cu bursă. A fost oportunitatea pe care nu o putea ignora, iar acum Daniela Ceri nu regretă alegerea.

Cei trei ani petrecuți în Coreea de Sud, dintre care un an și jumăte pentru studii masterale și tot atâta timp, ca angajată la o instituție de acolo,  i-au marcat viata Danielei Ceri.

”În țara mea, sunt mai utilă și mai puternică în tot ce fac”

”În perioada masterului, am comunicat cu tineri din peste 50 de țări. Astfel, mentalitatea mea a suferit o transformare puternică. Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le-am învățat, exemplificat chiar de dezvoltarea Coreei, e că orice problemă poate fi schimbată în bine și se pot găsi soluții. Dovadă este faptul, că Țara Dimineților Liniștite a ajuns, în 50 de ani, de la un stat cu un venit pe cap de locuitor mai slab decât R. Moldova, lider economic mondial”, spune Daniela Ceri. 

Deși Coreea oferă stabilitate financiară, în țara mea mă bucur de o viață mai ”plină” și mai armonioasă, consideră tânăra. ”Acasă sunt mai utilă, mai puternică și mai influentă în tot ce fac. Vreau să spun, că viața este foarte interesantă și multe din lucrurile pe care le-am experimentat, nu mi-aș fi imaginat că am să le trăiesc, dar îi mulțumesc Domnului, pentru că El nu ne lasă să trăim doar conform posibilităților noastre, ci datorită harului Lui”, observă Daniela Ceri.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


10.11.2017