Radu Vrabie, director în cadrul unei multinaționale:
”La ULIM, am avut dascăli, care mi-au influențat cariera esențial”

A avut un rol activ în procesul de apropiere a RM la UE. Încă de pe băncile facultății, la ULIM, Radu Vrabie a început să activeze la Asociația pentru Politică Externă (APE). Acolo, a făcut primii pași în carieră, de la un simplu stagiu de practică, ghidat de Andrei Popov, care urma să devină viceministru de Externe și de Victor Chirilă, un diplomat experimentat.

În cei opt ani de activitate la APE, Radu Vrabie a realizat numeroase proiecte de profil, a călătorit mult, devenind chiar feblețea unor canale de presă din Chișinău. După ce a acumulat o experiență solidă în domeniul politicii externe, a intrat în business. În prezent, Radu Vrabie conduce Departamentul juridic și de relații externe în cadrul Companiei multinaționale „British American Tabacco”, filiala din RM. Deși are un ritm de muncă alert, îi place mult ceea ce face.

”O instituție universitară, ce mi-a permis să mă dezvolt”

L-am întrebat pe absolventul fostului Departament de Istorie și Relații Internaționale, promoția 2010, ce amintiri i-au lăsat anii de studenție. ”La ULIM, am gasit un mediu, ce mi-a permis să mă dezvolt, unde am avut parte de dascăli, care mi-au influențat viața și cariera esențial. Cu ocazia acestui interviu, țin să-mi exprim recunoștința tuturor profesorilor”, spune Radu Vrabie.

Cum a ajuns la ULIM

”Pentru mine a fost ușor să ajung la ULIM. Pe când eram în clasa a XII-a de liceu, participam la o emisiune televizată pentru tinerii dotați. Aceasta  a oferit câstigatorului șansa să-și continue studiile la o universitate din RM, iar  finalistilor, între care eram și eu, să fie înmatriculați la ULIM, fără examen de intrare și taxă, la facultatea dorită.

Astfel, după un exercițiu epuizant de bacalaureat, am decis să studiez la ULIM, fără examene și taxe, un mare noroc pentru părinții mei, profesori cu venituri modeste. Urma să aleg între economie, ca absolvent al unui liceu, unde am fost într-o clasă cu profil real și relațiile internaționale,  o pasiune, pentru care am optat”, povestește Radu Vrabie.

La facultate, a intrat cu toate cărțile citite…

La facultate a intrat cu aproape toate cărțile citite, pe care urma să le studieze, dar a avut  o altă surpriză, care l-a ajutat.  ”În acea perioadă, se derula un proiect de studii alternative, numit Colegiul Invizibil, unde se recrutau cei mai buni studenți de la universitățile din RM, fapt ce m-a avantajat să termin facultatea cu două  diplome -  una de licență a ULIM și alta de absolvire a  Colegiului Invizibil. Deși aveam un program încărcat, reușeam să joc și fotbal,  să mă bucur și de alte activități “extracurriculare”, spune Radu Vrabie.

”Există și locuri de muncă în RM, unde cunoștințele sau cumetrii  nu conteaza”

Întrebat dacă a reușit să devină un profesionist de succes în RM doar prin eforturi personale, tânărul ne-a răspuns: ”În cazul meu, am reușit fără pile, chiar daca pare inimaginabil. Dar aceasta nu înseamnă, că am avut parte  numai de "miere și lapte". M-au încercat și dezamăgiri, și nereușite, și momente , când am crezut, că dacă nu am rude la Ierusalim, nu voi obține niciodată jobul dorit și voi fi mereu dezavantajat.  Aceste situații fac parte din viață, important e că există și locuri de muncă în RM, unde cunoștințele sau cumetrii  nu conteaza, șanse când te poți valorifica”, zice Radu Vrabie.  

Deși unii colegi au emigrat, absolventul nostru a rămas acasă, unde și-a construit astfel cariera, pentru a se bucura de confortul dorit, să poată îmbina plăcutul cu utilul. Aceasta, însă, nu înseamnă că pe Radu Vrabie nu l-ar tenta o carieră internațională.

Secretul e să nu renunți niciodată, ca Winston Churchill

Rugat să dea unele sfaturi celor care trebuie să-și aleagă o profesiune în viață, Radu Vrabie e de următoarea părere: ”Încă nu am  o vârstă onorabilă, ca să pot da sfaturi unor tineri ambițioși, dornici să ”răstoarne munți” și să se afirme.  Winston Churchill a fost genial, când spunea: ”Never, never, never give up!” Și asta doar pentru faptul că, uneori, renunțăm la o șansă, când suntem foarte aproape de-a o realiza”.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


11.04.2016