Mariana Caracada, asistent parlamentar:
”Pentru mine, ULIM e cea mai bună universitate, care te sprijină în viitoarea carieră”

Mariana Caracada a absolvit, în anul 2013, Facultatea Istorie și Relații Internaționale din cadrul ULIM și a urmat, ulterior, studiile de masterat, la aceeași facultate. Este un model de experiență pentru tinerii, care vor să se afirme cu succes în RM. Mariana Caracada activează ca asistent parlamentar și afirmă, că profesorii ULIM au contribuit esențial în formarea ei profesională și personală.

Studiile de la ULIM m-au influențat enorm. Grație perseverenței, eforturilor depuse în cadrul Facultății Istorie și Relații Internaționale, am reușit să ajung acolo, unde sunt astăzi – Parlamentul RM. Am avut profesori minunați, care m-au îndrumat asemeni părinților și cărora le mulțumesc din suflet pentru contribuția lor importantă la formarea mea profesională. 

Cheia succesului în viitorul profesional al oricărui tânăr  nu înseamnă doar orele de curs, dar și implicarea în diferite proiecte, participarea la mese rotunde, conferințe și lecții publice, pe care ULIM-ul pe organizează pentru creșterea profesională a viitorilor specialiști”, menționează Mariana Caracada.  

Vreau să destram mitul, că în RM reușesc doar ”cei aleși”, cu pile”

 Cu Mariana Caracada am discutat și despre prestigiul ULIM, de care sunt interesați mulți tineri. De ce a optat pentru studiile anume aici? ”Întâi de toate, am vrut să ajung la facultatea cu bună reputație, de la ULIM, unde se studiau  relațiile internaționale. 

Am optat pentru ULIM, sfătuită și de prieteni, absolvenți ai acestei instituții, care mi-au povestit, că este vorba de o universitatea, care stimulează dezvoltarea personală și perspectivele de a ocupa un loc de muncă bine plătit. Pe parcurs, am înțeles, că ULIM promovează și educația non-formală, prin intermediul întâlnirilor cu ambasadori, miniștri, experți din varii domenii, prin aplicarea în practică a programelor de mobilitate. Pentru mine, ULIM e cea mai bună universitate, care te sprijină în carieră.”

În primii trei ani de studenție, Mariana Caracada a reușit să îmbine de minune studiile cu pasiunile, călătoriile, distracțiile. În perioada de masterat, a început să muncească. ”Desigur, nu a fost ușor - uneori vrei să dormi, alteori, ai ceva de rezolvat urgent și nu reușești, dar frumoșii ani de studenție nu-i mai întorci, mai târziu. Este cea mai senină perioadă din viața unui om, când le poți reuși pe toate”, mărturisește tânăra.

Cariera oricărui tânăr în ascensiune ne duce cu gândul, că reușește doar pentru că ar avea rude cu funcții importante, că ar reprezenta un partid important etc.Vreau să destram mitul,  că în RM reușesc doar ”cei aleși”, cu pile. Reușesc cei, care depun eforturi mari la studii. Reușesc cei activi, cărora nu le e frică de provocări și shimbări. Reușesc oamenii bine pregătiți.

Studenților actuali le-aș recomanda să nu rateze oportunitățile ULIM, să învețe din experiențele oamenilor bine realizați profesional, să se implice în activitățile extracurriculare încă de pe băncile  facultății, în cele  de voluntariat, să cunoască școli politice, să participe la programele e mobilități externe. Apoi, să fie optimiști, pentru că, după studii, își vor modela ei înșiși cariera. Să își facă un bagaj plin cu încrederea în sine și să pornească la drum. Și, permanent să continue să investească în formarea profesională”, spune asistentul parlamentar Mariana Caracuda.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


08.02.2016