Jurnalistul Vitalie Cojocari, absolvent ULIM:
”Am făcut anchete, ce au dus la demisiile unor funcționari corupți”

Vitalie Cojocari absolventul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul ULIM (promoția 2007), este unul dintre jurnaliștii cu nume bun în RM. De mai mulți ani, este o prezență zilnică la Știrile PRO TV București, fiind unul dintre cei mai apreciați reporteri români de televiziune. După absolvirea ULIM, a urmat studiile masterale în jurnalism, la Universitatea din Bucureşti, cu specializarea ”Producţia multimedia şi audio video”.

Încă din anii studenției, Vitalie a activat în calitate de reporter la Agenția de Presă ”Basa Press” din Chișinău și, ulterior, a fost reporter la PRO TV Chişinău. A activat și ca instructor la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (CIJ Moldova). Actualmente, este corespondent al postului PRO TV București. Vitalie Cojocari este cunoscut opiniei publice și prin blogul său, pe care își exprimă în mod direct și incisiv opinia despre evoluția societății din RM și România.

Recent, Vitalie Cojocari a devenit parte a unui grup de tineri intelectuali cu studii occidentale - The Right Government (Guvernul Alternativ), care vrea să guverneze pe viitor, în RM, oferind soluții viabile pentru problemele  din toate sferele. Vrem ca viitorii jurnaliști să cunoască experiența acestui tânăr, fost ulimist, de la care ar putea învăța.

În spatele camerelor de luat vederi

Dragă Vitalie Cojocari, te rog să ne povestești cum arată parcursul tău profesional, la Chișinău și București?

- La început, am fost reporter al unei agenţii de ştiri. Am cochetat puţin cu radioul. Experienţa nu m-a atras, nici nu a fost de lungă durată. Am scris şi la ziar. Ulterior, am făcut pasul cel mare - televiziunea. La început, am lucrat la câteva proiecte, de pildă, la o televiziune micuţă: TV EuroNova. Am vrut mai mult de la această meserie şi mi-am trimis CV-ul la PRO TV Chişinău, unde am fost angajat. Acolo am învățat mult în meserie. După nici un an de activitate, am vrut să vin la Bucureşti. Am venit în redacţia Ştirilor PRO TV din Bucureşti, unde muncesc şi acum. Scriu pe teme economice, sociale, despre construcţia autostrăzilor (ce utopie românească!), problemele de mediu, energie, resursele umane, comerț.

-  De ce ai urmat studiile de licență anume la ULIM?

- Pentru că în acel moment, facultatea era nouă și aducea schimbări esențiale în contextul universitar din RM. Spre exemplu, mi-a plăcut laboratorul facultății. Era incomparabil mai bine echipat decât în alte universități. Și, a mai fost ceva, foarte important pentru un tânăr fără prea multe posibilități financiare. ULIM m-a scutit complet de la plata taxelor de studii. Ajunsesem în finala unui concurs național de cultură generală, iar aceasta a fost suficient pentru ca universitatea să mă accepte să învăț... gratuit. 

”Contactul cu profesionaliștii, la ULIM, m-a ajutat enorm”

Mi-a plăcut o frumoasă tradiție, la ULIM: zilnic ori săptămânal,  cei mai tari jurnaliști ai momentului erau invitați ca să ne împărtășească experiența lor. Da, asta m-a marcat, iar contactul cu profesionaliștii momentului m-a ajutat enorm. Evident, am avut și profesori extraordinari. Erau tineri, deci, entuziaști. Cred că am fost studentul potrivit, la timpul potrivit, înconjurat de oamenii potriviți. Aceasta m-a ajutat.

Succesul tău la PRO TV se datorează și școlii de aici?  Cum ai echilibrat studiile cu pasiunile, călătoriile, distracțiile din timpul studenției?

- În primul rând, dacă nu ești în stare să te distrezi în studenție, degeaba ai fost student. În al doilea rând, dacă distracția ajunge să fie pe primul loc, ai de pierdut mult. Așa că trebuie să existe un echilibru. De altfel, facultatea înțelegea nevoia unui viitor jurnalist de a munci, chiar de pe băncile universității. Profesorii erau flexibili și le puteai motiva anumite lipse de la cursuri, ca să înveți jurnalism și în redacțiile din RM.

”Nu vreau să trăiesc momentul, în care vom avea o castă de propagandiști și atât”

- Cum ar trebui să se formeze tinerii, care vor să transforme pasiunea în cariera de jurnalist? În RM, nu observi dispariția din spațiul public a jurnaliștilor profesioniști?

- Viitorii jurnaliști trebuie să citească mult. Este foarte important, definitoriu, chiar. Apoi, să încerce să nu-și vândă sufletul. Integritatea ta ca om, ca jurnalist, este foarte importantă. Dacă ești ”construit” pentru meseria asta, o vei face bine. Trebuie doar să-ți și placă. În RM, încă mai există profesioniști media, însă lucrurile degradează și, sper să nu ajungem să nu avem jurnaliști în care să credem. Nu vreau să trăiesc momentul, în care vom avea o castă de propagandiști și atât.

- Nu te-ai dezamăgit de această meserie?

- Nu. Dacă o fac, înseamnă că încă îmi place. Norocul meu e că o practic la scară mai largă, în București. Am făcut anumite anchete, ce au dus la demisiile unor funcționari corupți. Sunt jurnalist pe domenii care îmi plac: infrastructură, drumuri, mediu, energie, economie, industria auto, ce afectează viețile oamenilor, care mă urmăresc. Ei mă responsabilizează mult și îmi dau putere să continui.

”Îi sfătuiesc pe jurnaliști să încerce să fie mai mai mult...jurnaliști”

Jurnalistica mai este profesiune? Merită s-o înveți, în condițiile în care cei cu principii morale nu mai au sorți de izbândă?

- Jurnalismul este o carieră. Cred în asta. Și este o carieră greu de făcut. Muncești o viață întreagă să-ți faci un nume, dar îl poți păta într-o singură secundă. Nu este ușor. Este frumos, dar nu e ușor. Cu regret, mass-media din RM sunt sortite să fie în mâinile unor persoane, care nu-și doresc să facă business din jurnalism. Pentru că, ne place sau nu, presa trebuie să fie și afacere.

Dacă oamenii au încredere în produsul tău, te citesc, urmăresc. În cazul acesta, ai șansa să ai publicitate. Dacă ai publicitate, înseamnă că vei avea bani să-ți continui activitatea. Încrederea cititorilor tăi înseamnă... mai mult decât o noțiune goală. Semnifică existența ta financiară. Dacă, însă, există un patron cu interese politice, pentru care nu este importantă încrederea, ci manipularea maselor, jurnalismul suferă. Jurnalismul de la Chișinău este în suferință. Îi sfătuiesc pe jurnaliști să încerce să fie mai puțin propagandiști și mai mult...jurnaliști!

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


19.01.2016