Carolina Popovici, absolventă ULIM:
”Se poate urma o carieră diplomatică fără pile în RM”

Tânăra diplomată Carolina Popovici este absolventa Facultății Istorie și Relații Internaționale, ULIM, în anul 2004. De asemenea, a urmat studii de masterat la aceeași universitate. În perioada 2006-2015, a activat la Ministeriul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), fiind responsbilă de cooperarea cu ONU.

O etapă importantă în cariera sa a fost activitatea în cadrul Misiunii Permanente a RM pe lângă ONU, la New York, între anii 2009-2012. Timpul petrecut în metropola americană a inspirat-o să-și continue studiile la Universitatea Columbia. Carolina Popovici ne-a oferit un interviu în exclusivitate, în care face dezvăluiri, despre cum pot face carieră diplomatică tinerii din RM, fără pile.

 

ULIM mi-a influențat viața în cel mai benefic mod”

 

- Doamnă Carolina Popovici, în ce măsură studiile la ULIM v-au influențat cariera, viața?

- Perioada studenției la ULIM a fost deosebită, cu un corp profesoral de înaltă calitate academică și studenți într-o permanentă competiție sănătoasă. Păstrez legătura cu mulți dintre foștii mei colegi, care se afirmă atât în RM, cât și în străinătate. În cadrul facultății noastre, funcționa un laborator de cercetări științifice de ultimă oră, cu profesori în calitate de tutori, care activau nu doar în țară, dar și peste hotare.

Am fost mereu încurajați să participăm la conferințe naționale și internaționale, să nu ne limităm la învățarea conspectelor, ci să ne angajăm în activități studențești extracurriculare. Astfel, am fost motivată să urmez o carieră în mediul internațional. ULIM mi-a influențat viața în cel mai benefic mod. Această universitate m-a disciplinat, m-a făcut responsabilă și rezistentă în depășirea barierelor de orice natură.

 

- De ce ați optat pentru o facultate anume la această universitate?

- În anul 2000, când am decis să studiez la ULIM, aceasta avea o imagine de instituție universitară progresistă, ce aducea un nou suflu în învățământul superior din RM, sub aspectul  învestițiilor în modernizarea procesului didactic.

Anume la ULIM a fost deschisă prima mediatecă din republică, cu o bibliotecă modernă și bogată, cu varii servicii disponibile pentru studenți. Instituția  întruchipa modelul studiilor tradiționale, îmbinate cu inovație. Și, fiind o universitate de tip privat, numai datorită acestei abordări progresiste, a putut să facă față concurenței cu instituțiile de învățământ superior de stat. De aceea, ULIM ramâne opțiune atractivă de studii universitare și postuniversitare pentru tineri.

 

”Port cu mine speranțe, legate de Patrie”

 

- Cum ați echilibrat studiile cu pasiunile, călătoriile, distracțiile din timpul studenției?

- Am avut parte de toate bucuriile și picanteriile vieții studențești - viața în cămin și nopțile albe, mai ales, în timpul pregătirilor pentru examene, terminând cu distracțiile în locurile unde le place tinerilor să se adune. Încă mai obișuiam să ne petrecem timpul liber în comunicare directă unii cu alții, pentru că tehnologiile informaționale abia își făceau loc la începutul anilor 2000.

A fost o atmosferă pozitivă și studenții erau optimiști și motivați să învețe și să aibă rezultate frumoase, pentru că toți erau convinși de faptul că studiile reprezintă singura cale de a avea succes în viață. Eram plini de speranțe, că putem reuși să facem ceva pentru țara noastră. Poate eram romantici, dar aceasta e cea mai plăcută amintire din anii studenției.

La ce proiecte lucrați acum?

- Din luna septembrie 2015, mi-am început studiile de masterat în drepturile omului, la Universitatea ”Columbia” din New York. Nu e simplu, deoarece ultima oară am fost studentă în urmă cu zece ani și am cam uitat ce înseamnă să stai în bibliotecă până noaptea târziu sau să faci o lucrare, pentru care vei fi evaluat cu notă. Sunt fascinată de această universitate, de oportunitățile imense, pe care le oferă fiecărui student de a se afirma în mediul academic și profesional.

Deși e dificil, mă întăresc mereu două sfaturi ale profesorilor de aici: “Nu va fi ușor, dar niciodată să nu vă plângeți!” și “Vrem să vedem, că vreți să fiți ajutați”.

 

”Fiecare diplomat să asigure vizibilitatea maximă a țării”

  

Timpul petrecut în metropola americană m-a inspirat să-mi continui studiile la Columbia, după care, desigur, vreau  să avansez în cariera internațională. Rămân fidelă țării mele, pentru că acolo îmi sunt rădăcinile și, oriunde m-aș alfa, port cu mine speranțe legate de Patrie, și nu doar ale mele, ci și ale tutor celor care vor să creadă în ea.

 

Ați avut mai multe funcții de conducere - președintă a Comitetului ONU pentru Conferințe în 2012, ulterior – a secțiilor de votare din Boston și Toronto etc. Cum a fost posibil o tânără, abia la începutul carierei de diplomat, să fie acceptată în mediul politic extern, în condițiile unei concurențe internaționale dure?

- Am fost desemnată în calitate de președinte al Comitetului ONU pentru Conferințe. Procedura de alegere pentru această poziție este stabilită în cadrul Grupului Est-European de State la ONU. Fiecare țară are interesul de a fi prezentă în cât mai multe organe elective ale organizației, pentru a participa la procesele decizionale. Alți colegi din misiune, de asemenea, au ocupat funcții similare în cadrul organelor ONU.

 

Este o distribuire a sarcinilor, pe care trebuie să le îndeplinească fiecare diplomat, ca să asigure vizibilitatea maximă a țării. Aici nu-și au locul pilelele sau alte forme neconvenționale de promovare. E vorba de asumarea unor responsabilități suplimentare în perioada mandatului, dar și de o bună colaborare cu statele din grupul regional, care aprobă candidatura înaintată din partea statului.

 

”Tinerii nu trebuie să fie descurajați…”

 

- Tinerii din RM pot reusi în carieră, grație pregătirii și experienței profesionale, fără pile? Ajung în funcții importante, în cazul de față – la MAEIE, doar ”cei aleși” - rude, reprezentanți ai unor partide, prieteni etc., așa cum se crede?

- Corpul diplomatic al RM este relativ tânăr. În ultimii ani, mulți absolvenți au reușit să fie angajați în minister doar prin concurs. Vă asigur, că se poate urma o carieră diplomatică fără pile în RM. Aici mă refer la personalul specializat, cu funcții executive și de conducere în centrala MAEIE. Mulți tineri sunt angajați în minister, chiar și după stagii de practică acolo, dovedind pregătire corespunzătoare.

Tinerii nu trebuie să fie descurajați că nu ar avea nicio șansă în mediul diplomatic din RM, dacă nu au pile, pentru că nu este deloc așa. Spun asta, știind cum stau lucrurile la acest capitol. Periodic, pe site-ul ministerului se anunță concursuri de angajare, uneori o dată sau de două ori pe an, în dependență de solicitările instituției. Concursurile în cauză reprezintă șanse reale pentru cei, care își doresc o carieră diplomatică.

Angelina Olaru,
Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


12.10.2015